Organizacja urodzin wymaga trochę wysiłku – tym bardziej, jeśli urządzamy ją w domu, a nie w lokalu, gdzie przygotowaniami zajmują się inni. Trzeba się zastanowić, w jakim stylu będzie to impreza: czy będą atrakcje w postaci tańców, kalamburów, wspólnego oglądania kabaretów na laptopie, a może gwoździem programu będą gry planszowe? Ostatnio dużą popularnością cieszą się przyjęcia z przebierankami. Zwykle jest wtedy dużo śmiechu i już samo przygotowanie się do imprezy jest dla gości okazją do zabawy.
Kiedy już zastanowimy się nad stylizacją naszej prywatki i wybierzemy muzykę, która będzie nam towarzyszyć w trakcie domówki, musimy pomyśleć nad tym, co przybywający będą jedli oraz pili. Nie wszyscy lubią słodycze, więc nie powinniśmy poprzestawać na rozstawieniu talerzyków i miseczek, wypełnionych czekoladą, ciastkami i chrupkami. Bardzo dobrym pomysłem jest zrobienie sałatek. Nie trzeba wymyślnych przepisów – wiele z nich przyrządza się bardzo prosto. Przykładowo gyros robi się z kapusty pekińskiej, kurczaka, kukurydzy z puszki, pomidorów i majonezu. Można do tego dodać cebulę i ogórka, chociaż nie wszyscy je lubią. Warto spróbować sałatki z serem mozarella i rukolą – jest naprawdę pyszna, szczególnie, jeśli wzbogaci się ją o owoce, np. egzotyczne kaki. Na urodzinowym stole nie może oczywiście zabraknąć tortu urodzinowego. Koniecznie zamów go w dobrej cukierni – zbyt tłusty i ciężki tort może stać się przyczyną gastrycznych problemów niemałej części gości. Nie zapomnij o świeczkach, które tradycyjnie kupuje się w ilości lat solenizanta. Pomyśl, jak pięknie będą wyglądać czekoladowy tort i oranżada w szklanej butelce obok – bez względu na to, ile masz lat, przypomną Ci się czasy dzieciństwa. Dobrze jest poza tortem uraczyć zaproszonych ciastami. Najbardziej popularne to szarlotka i sernik, ale dużym powodzeniem cieszą się także makowiec, keks i różnego rodzaju ciasta z kremem. Chcesz olśnić biesiadników czymś własnej produkcji, ale obawiasz się, że ciasto mogłoby Ci się nie udać? Wypróbuj pieczenie muffinek. To bardzo proste – wystarczy wziąć pół kilograma mąki, dwa jajka, pół szklanki rafinowanego oleju rzepakowego, szklankę mleka i dwie łyżeczki sody lub proszku do pieczenia, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, wlać do foremek i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy już zadbamy o jedzenie, pomyślmy o napojach – tutaj możliwości jest bardzo dużo. Na pewno nie możemy zapomnieć o wodzie, najlepiej z dodatkiem cytryny i listków mięty. Dobrze jest zaopatrzyć się w duże ilości herbaty i w kawę, bo amatorów tych tradycyjnych gorących napojów nie zabraknie w żadnym gronie. Co z napojami gazowanymi? Zamiast szkodliwej dla zdrowia Coca-Coli lepiej wybrać oranżadę. Bez względu na to, czy będzie to oranżada biała czy oranżada czerwona, z pewnością wzbudzi uśmiech na twarzach przybyłych.
Kiedy już wszystko jest przygotowane, pamiętajmy o dobrym humorze! Bez dobrego nastawienia żadne przyjęcie nie może się udać i nie ma niczego gorszego, niż gospodarz imprezy, który zamiast zabawiać gości, siedzi w kuchni ze szklanką oranżady w dłoni i zastanawia się, czy wszyscy są na pewno zadowoleni. Najlepiej porzucić stres i rozluźnić się – nie wszystko musi iść zgodnie z planem!